Özel öğretim kurumlarında çalışacak eğitmenler ile yapılacak iş sözleşmelerinin nasıl olacağı konusunda tereddütler bulunmakta. Bu sebeple özel öğretim kurumlarında çalışan eğitmenler açısından bazı hak kayıpları yaşanıyor. Bu konuya açıklık getirmeden önce özel öğretim kurumları sayılacak kurumların hangi kurumlar olduğuna bakmakta fayda var.
- Okul öncesi eğitim okulları
- İlköğretim ve ortaöğretim okulları
- Özel eğitim okulları
- Çeşitli kurslar (özel öğretim kursları dahil)
- Uzaktan öğretim yapan kuruluşlar
- Motorlu taşıt sürücüleri kursları,
- Hizmet içi eğitim merkezleri,
- Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri,
- Sosyal etkinlik merkezleri
Özel öğretim kurumları kapsamında sayılmaktadır.
Esas konumuz ile karşımıza 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları kanunu gelmektedir. İlgili kanunun 9. maddesine bakacak olursak;
MADDE 9 – Kurumlarda çalışan yönetici, öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticiler ile kurucu veya kurucu temsilcisi arasında yapılacak iş sözleşmesi, en az bir takvim yılı süreli olmak üzere yönetmelikle belirtilen esaslara göre yazılı olarak yapılır. Mazeretleri nedeniyle kurumdan ayrılan öğretmen ve öğreticilerin yerine alınacak olanlar ile devredilen kurumların yönetici, öğretmen ve öğreticileri ile bir yıldan daha az bir süre için de iş sözleşmesi yapılabilir.
Bu hükme göre eğitmenler ile yapılacak iş sözleşmesi en az 1 takvim yılı süreli olmak üzere yapılmalı. Mazeretleri nedeniyle kurumdan ayrılan öğretmen ve öğreticilerin yerine alınacak olanlar ve devredilen kurumların yönetici öğretmen ve öğreticileri ile 1 yıldan daha az süreli iş sözleşmesi yapılabilir.
PEKİ EĞİTMENLERLE YAPILACAK İŞ SÖZLEŞMESİNİN NİTELİĞİ NASIL OLACAK?
Konu ile alakalı; Yargıtay İçtihadı Birleştirme Büyük Genel Kurulu 26/02/2018 tarih ve 2018/2 sayılı kararında önemli bir hüküm mevcut. İlgili karara göre; özel öğretim kurumlarının personeli ile yapacağı sözleşmelerin belirli süreli olması gerekiyor.
Verilen içtihadı birleştirme kararı ile artık özel öğretim kurumlarında yapılacak iş sözleşmeleri belirli süreli olacak. Fakat bu durum uygulamada bazı mağduriyetlere sebep olabilir. Çünkü belirli süreli iş sözleşmesi ile işçiler iş güvencesinden mahrum kalmaktalar. Ayrıca işçilerin ihbar tazminatı almalarının da imkanı kalmıyor. Fakat eğer belirli süreli iş sözleşmesi işveren tarafından haksız bir şekilde sonlandırıldı ise işçi kıdem tazminatı alabiliyor.
Sonuç olarak yapılan düzenleme ile durum netleştirilerek özel öğretim kurumlarında çalışan eğitmenlere belirli süreli iş sözleşmesi imzalanması gerekecek.