Cumhurbaşkanlığı Sistemi’nin uygulanmaya başlanmasıyla birlikte Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri yayınlanmaya başlandı. 2 Numaralı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nde sözleşmeli personel için de hükümler yer aldı.
Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin kapsamı şöyle belirlendi;
Bu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (I), (II) ve (IV) sayılı cetvellerde yer alan idareler ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, kanunlarla veya Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle kurulan diğer idareler, fonlar ve kefalet sandıklan hakkında uygulanır.
Buna göre genel bütçeli kamu idareleri, özel bütçeli kamu idareleri olan üniversiteler, YÖK ve Yüksek Teknoloji Enstitüleri ile sosyal güvenlik kurumları kapsama girdi. Düzenleyici ve denetleyici kamu kurumları ise kapsam dışı bırakıldı.
Böylece kapsama giren kurum ve kuruluşlardaki sözleşmeli personel pozisyonları; sayı, unvan, nitelik, sözleşme ücreti ve sürelerinin belirlenmesi suretiyle merkezde toplam sayı olarak, taşrada ise bölge veya il bazında Cumhurbaşkanınca ihdas edilebilir.
Sözleşmeli personel pozisyonlarından boş olanlara açıktan alım amacıyla kullanılması, Devlet Personel Başkanlığının görüşü üzerine Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığının iznine tabi olacak.
2 Numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nde sözleşmelilerle ilgili hükümler şöyle;
(2) Bu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi kapsamına giren kuruluşların,
- a) Sözleşmeli personel pozisyonları; sayı, unvan, nitelik, sözleşme ücreti ve sürelerinin belirlenmesi suretiyle merkezde toplam sayı olarak, taşrada ise bölge veya il bazında Cumhurbaşkanınca ihdas edilebilir.
- b) Sözleşmeli personel pozisyonları Devlet Personel Başkanlığınca başka unvanlı sözleşmeli personel pozisyonları ile değiştirilebilir, birimler arası aktarmalarda da aynı usule uyulur. Bu işlemlere ilişkin bilgiler Devlet Personel Başkanlığınca bir ay içerisinde Strateji ve Bütçe Başkanlığına bildirilir.
- c) Sözleşmeli personel pozisyonlarından boş olanlara açıktan alım amacıyla kullanılması, Devlet Personel Başkanlığının görüşü üzerine Strateji ve Bütçe Başkanlığının iznine tabidir.