Yüzbinlerce kişiyi ilgilendiren bedelli askerlik düzenlemesinde süreç devam ederken Türkiye İşverenler Sendikası Konfederasyon’undan (TİSK) kıdem önerisi geldi. TİSK Başkanı Kudret Önen, işverenlerin bedelli nedeniyle kıdem tazminatı ödememesi için 28 günlük temel eğitimin kaldırılmasını istedi.
Kıdem tazminatını düzenleyen 1475 Sayılı İş Kanunu’nda bedelli nedeniyle askerlikten yararlanacak olanların kıdem tazminatı alıp alamayacağının belirsiz olduğunu ileri süren TİSK Başkanı Önen, “Konfederasyonumuz, 28 gün olarak öngörülen temel askerlik eğitiminin kaldırılması halinde kıdem tazminatı ile ilgili bu belirsizliğin giderileceği görüşünü taşımaktadır.” dedi. Çalışan personelin 28 gün ücretsiz izinli olması durumunda işletmelerde iş kaybı yaşanacağını da söyledi.
TİSK Başkanı Kudret Önen’in açıklaması şöyle:
Askerlikle ilgili olarak kıdem tazminatını düzenleyen 1475 sayılı İş Kanunu’nun 14’üncü maddesinde özel bir düzenleme mevcut olup, Kanun Teklifi kapsamındaki bedelli askerlikten yararlanacak yükümlülerin kıdem tazminatı alarak işyerlerinden ayrılıp ayrılamayacakları konusunda bir belirsizlik söz konusudur.
Konfederasyonumuz, 28 gün olarak öngörülen temel askerlik eğitiminin kaldırılması halinde kıdem tazminatı ile ilgili bu belirsizliğin giderileceği görüşünü taşımaktadır.
Ayrıca bu kapsamda çalışan personelin 28 gün ücretsiz izinli olması nedeniyle işletmelerimizdeki yaşanacak iş kaybının da önüne geçilebilecektir. Diğer taraftan, 28 günlük temel eğitim süresi, kamu maliyesi için yaklaşık 1 milyar TL tutarında ek bir maliyet doğuracaktır.
Bu sürenin kaldırılması halinde kamunun da önemli bir tasarruf yapması mümkün olacaktır.
Sonuç olarak Kanun Teklifi’nin 2’nci maddesindeki 28 günlük temel askerlik eğitiminin kaldırılması uygun olacaktır.”
Öte yandan kıdem tazminatını düzenleyen 1475 Sayılı İş Kanunu’nda, “Muvazzaf askerlik hizmeti dolayısıyla” işten ayrılanların kıdem tazminatlarını alabileceği hükme bağlanmıştır. Konuya bedelli askerlik açısından bakacak olursak, kıdem tazminatını talep eden işçinin kanunun kapmasına girebilmesi için muvazzaf askerlik hizmeti yapması gerekir. Yani askerlik görevine, bir yada birkaç gün de olsa fiilen gitmesi gerekir. Bu nedenle eğer bedelli düzenlemesi, konuşulduğu şekilde 21 veya 28 gün fiilen askerlik yapılması ve kalan süre için para ödenmesi şeklinde olursa, işçinin kıdem tazminatını alabileceğini değerlendiriyoruz.