Kıdem tazminatı ile ilgili ilk bilmemiz gereken, çalışanın kıdem tazminatına hak kazanması için en az 1 yıl kadar çalışmış olması gerekmektedir. Fakat kıdem tazminatına hak kazanmak için tek şart bu değildir.
Kısaca bahsedecek olursak;
İşçinin haklı sebeplerle sözleşmeyi feshetmesi,
Kadın işçinin evlenmesi,
İşçinin muvazzaf askerlik sebebi ile işten ayrılması,
Sigorta süresi ve prim ödeme gün sayısını doldurarak işten ayrılma,
İşçi sendikası yöneticiliğine seçilme,
İşçinin ölümü,
İş sözleşmesinin işveren tarafından haksız nedenlerle ya da kıdem tazminatını hak ettirecek şekilde feshi..
İşçiye yaşlılık aylığı bağlanması için öngörülen sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlayarak kendi istekleri ile işten ayrılmaları nedeniyle hak kazanacağı kıdem tazminatı için gerekli süreleri incelememiz gerekirse önümüze çıkan şartlar ayrı ayrı;
- 15 Yıl ve 3600 prim gününü doldurmak
- 25 yıl 4500 prim gününü doldurmak
- 25 yıl 5400 prim gününü doldurmak olacaktır.
Fakat bu şartları sağlayacak olan işçi işten ayrılma sebebini yaş ve emeklilik şartlarını sağlaması temeline dayandırmalıdır.
Bu şartları tek tek incelememiz gerekirse;
- 15 yıl sigortalılık ve 3600 gün prim ödeme gün sayısı şartını yerine getiren işçinin istifası durumunda kıdem tazminatına hak kazanması için ilk işe giriş tarihi 08.09.199’dan önce olmalıdır.
- İşe giriş bildirimleri 08.09.1999 ve 30.04.2008 tarihleri arasında olan işçiler için 25 yıl sigortalılık ve 4500 gün prim ödeme gün sayısı şartını yerine getirmesi halinde, işçi yaş beklemek üzere istifa ettiğinde kıdem tazminatına hak kazanabilir.
- İşe giriş bildirimleri 01.05.2008’den sonra olan işçiler için yani ilk işe girişleri bu tarihten sonraya tekabül eden işçiler için ise 25 yıl sigortalılık ve 5400 gün prim ödeme gün sayısı şartını yerine getirmesi halinde yine yaş beklemek üzere işten ayrıldığında kıdem tazminatına hak kazanabilir.
Görüldüğü üzere belirli sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlayıp kendi isteği ile işten ayrılan işçi, yaş beklemek üzere kıdem tazminatına hak kazanarak işten ayrılabilir.