Gerek işçiler gerekse işverenler açısından en çok merak edilen konulardan birisi de işverenin işçilere her ücret döneminde düzenlediği maaş bordrosunu imzalatmak zorunda olup olmadığı. Konu ile ilgili yaygın düşünce, işçinin ücret bordrosunu veya ücret pusulasını imzalaması gerektiğidir. Fakat gerek 4857 sayılı İş Kanunu gerekse sair mevzuata baktığımızda aslında işverenin böyle bir zorunluluğu olmadığını görüyoruz. Ücret pusulası 4857 sayılı İş Kanununda açıkça düzenlenmiştir. İş kanununun 37 nci maddesine göre;
İşveren işyerinde veya bankaya yaptığı ödemelerde işçiye ücret hesabını gösterir imzalı veya işyerinin özel işaretini taşıyan bir pusula vermek zorundadır. Bu pusulada ödemenin günü ve ilişkin olduğu dönem ile fazla çalışma, hafta tatili, bayram ve genel tatil ücretleri gibi asıl ücrete yapılan her çeşit eklemeler tutarının ve vergi, sigorta primi, avans mahsubu, nafaka ve icra gibi her çeşit kesintilerin ayrı ayrı gösterilmesi gerekir.
İlgili düzenleme ile görüyoruz ki;
- İşçiye banka aracılığı ile yapılan ödemelere dair ücret hesabını gösterir imza ya da iş yerine dair bir ibare bulunan ücret pusulası verilmesi zorunludur. Burada bahsedilen imza işverenden beklenir.
- Ücret pusulasında ücret, fazla çalışma ücreti, hafta tatili genel tatil ücretleri ve ücret eklentileri ve ücretten yapılacak SGK, vergi veya icra kesintilerinin gösterilmesi gerekir.
Fakat yasa koyucu bu belgenin işçi tarafından imzalanması gerektiğine dair bir yükümlülük belirtmemiştir.
İşverenin en büyük yükümlülüğü ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit ödemeyi özel olarak açılan bir banka hesabı aracılığı ile ödemesidir. İşçinin ücret pusulasına imza atmak gibi bir zorunluluğu yoktur. Fakat olası bir durumda ispat yükümlülüğü işverene ait olduğundan işverenin işçiye imzalattığı ücret pusulasını saklaması anlamlı olacaktır.
Konu ile ilgili Yargıtay kararlarına baktığımızda ise karşımıza çıkan; işçinin imzasını taşıyan bordro delil niteliği taşımaktadır. (sahteliği ispat edilene kadar) Ayrıca işverenin ücret hesap pusulasını yasaya uygun şekilde düzenlememesi durumunda da birtakım cezai yaptırımlar öngörülmüştür.
Sonuç itibariyle İş kanununa ve ilgili mevzuata göre işverenin işçiye her ay ücret bordrosu imzalatmak gibi bir zorunluluğu olmasa da ücret, ücret eklentileri, ve ücret kesintilerinin ayrıntılı olarak yer aldığı ücret pusulası düzenleme yükümlülüğü bulunmaktadır. Fakat iş akdi feshedilen işçiler açısından yargıya intikal eden durumlar olabilir. İşverenin de ispat yükümlülüğünü göz önünde bulundurduğumuzda işçiye her ay ücret pusulası imzalatması anlamlı olacaktır.