Türkiye’de istihdam açısından en dezavantajlı grupların başında gençler geliyor. Genç işsizlik yüzde 20’lerde seyrederken gençlerin kendi işlerin kurarak girişimci olmalarını teşvik amacıyla önemli düzenlemeler hayata geçiriliyor.
7143 sayılı yasada gençlere yönelik girişimcilik teşvikleri yer aldı. Teşviklerin nasıl uygulanacağına ilişkin olarak ise Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından 2018/28 sayılı genelge yayınlandı.
Genç girişimci teşvikinden adlarına ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis olunan ve mükellefiyet başlangıç tarihi itibarıyla 18 yaşını doldurmuş ve 29 yaşını doldurmamış gerçek kişiler faydalanabilecektir.
Gerekli şartları taşıyan genç girişimcilerin 4b sigorta primleri, 1 yıl süreyle Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılanacak.Dolayısıyla genç girişimci 1 yıl boyunca prim ödemeyecek. Ancak bu alt sınırdan pirim ödemesi durumunda geçerli olacak. Daha yüksekten prim ödemek isterse alt sınır ile aradaki farkı ödenmek zorunda.
Girişimcinin teşvikten faydalanılması için, işe başladığını Gelir Vergisi Kanunu’na uygun şekilde, süresi içinde bildirilmesi gerekiyor.
Teşvik uygulaması, ticari, zirai veya mesleki faaliyetle ilgili girişimler için gereçli olacak. Teşvikten faydalanacak girişimcilerin, teşvik uygulanacak alanlarla ilgili olarak daha önceden herhangi bir şekilde gelir vergisi mükellefiyeti olmaması gerekiyor.
Genç girişimci teşviğinden yararlanabilmek için işverenin 4/b kapsamındaki sigortalılığının 1/6/2018 tarihinden itibaren başlaması gerekiyor. Bu tarihten önce sigortalılığın başlaması halinde teşvikten faydalanmak mümkün olmayacak. Ancak daha önce bir şirket ortaklığı veya tarımsal faaliyeti nedeniyle 4/b sigortalılığı varsa da genç girişimci teşvikinden yararlanmak mümkün.
Kurumlar vergisi kapsamında, anonim şirket, limited şirket gibi bir şirket kurulursa prim teşvikinden faydalanılamaz. Yani teşvikten faydalanmak için şirket değil, gelir vergisi kapsamına girecek, şahsa bağlı işletme kurulması gerekiyor.
Genç girişimci teşviğinden yararlanacak kişinin, kendi işinde bilfiil çalışması veya işin kendisi tarafından sevk ve idare edilmese gerekiyor. Çırak, kalfa veya yardımcı çalıştırmak ya da sağlık, askerlik, seyahat gibi nedenlerle geçici olarak bilfiil çalışmamak bu şartı bozmaz.
Faaliyetin adi ortaklık veya şahıs şirketi bünyesinde yapılması hâlinde, sadece bir ortak, bu ortaklar arasından da en genç olanı faydalanacak. Sigortalıların, prim teşvikinden faydalanabilmeleri için tüm ortakların ayrı ayrı teşvik şartlarını taşımaları gerekmektedir. Ortaklardan herhangi birinin teşvik şartlarını taşımaması halinde, diğer ortaklar da sigorta prim teşvikinden yararlanamayacak.
SGK Genelgesine Ulaşmak İçin tıklayınız.