Yetim aylığı, sigortalı işçinin ya da emeklinin vefatı durumunda çocuklarına ödenen bir maaş türüdür. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından işçinin sigortasına binaen ödenen bu maaş, eğitim hayatına devam etmeyen çocuklara 18, lise ve dengi okullardakiler için 20, yükseköğrenim gören içinse 25 yaşını dolduruncaya kadar verilmektedir.
Yetim maaşı alabilmenin bir diğer şartı da, sigortalı olarak çalışmamaktı. Ancak 7103 sayılı yasa ile önemli bir değişikliğe gidildi. Bu düzenlemeyle yetim maaşı alan öğrencilere, hizmet akdine tabi çalışmaları halinde de bu maaşı alabilme imkanı tanındı.
Buna göre anne- babasından dolayı yetim aylığı alan hak sahibi çocuklar, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yükseköğrenim görmesi halinde 25 yaşını dolduruncaya kadar hem sigortalı çalışıp hem yetim aylığı alabilecekler.
7103 sayılı yasadaki ilgili hüküm şu şekildedir;
“Ancak, hak sahibi çocuklardan 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yükseköğrenim yapması halinde 25 yaşını doldurmayanların, bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılmaları, bunlara aylık bağlanmasına engel oluşturmaz.”
7103 sayılı yasa ile yapılan değişiklik, 27/03/2018 tarihi itibariyle yürürlüğe girdi. Bu nedenle daha önce sigortalı çalıştığı için yetim aylığı talebi reddedilen veya aylığı kesilen öğrenci niteliği devam eden kişilerin aylığının 27/03/2018 tarihi itibariyle bağlanması gerekiyor.
Bu düzenleme, özellikle açık öğretimde öğrenim gören ve aynı zamanda çalışan öğrenciler için büyük kolaylık getirecek. Bu kişiler bir yandan yetim aylıklarını bir yandan da çalıştıkları iş nedeniyle maaşlarını alabilecekler.
Yetim çocuklara tanınan hem çalışıp hem yetim aylığı alma hakkı, sadece 4/a kapsamında çalışmaları durumunda geçerli olacak. Memur olmaları durumunda ya da Bağ Kur kapsamında çalışırlarsa yetim aylıkları kesilecek.