Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yetim aylığı verilen kız çocuklarının evlenmesi durumunda aldıkları ödenek kesilir. Evlenmesi sebebiyle yetim aylığı alamayan kız çocuklarına SGK çeyiz parası vermektedir. Çeyiz parası yalnızca kız çocuklarına verilen bir yardımdır. Erkek çocukları bu yardımdan faydalanmamaktadır.
Çeyiz parası yalnızca bir defaya özgü verilmektedir.
ÇEYİZ PARASI TUTARI NE KADAR?
Çeyiz parası SGK mevzuatında evlenme yardımı olarak adlandırılmaktadır. Yukarıda ifade ettiğimiz gibi çeyiz parası sadece yetim aylığı kesilen kız çocuklarına SGK tarafından bir defaya mahsus verilen bir ödenektir. Bu yardım 2 yıl boyunca alınan yetim aylığı tutarı miktarında ve peşin olarak ödenmektedir. Örneğin ayda 300 TL yetim aylığı alan bir kız çocuğu 24×300 TL kadar peşin olarak çeyiz parası alacaktır. Bu yardımı almak isteyen kız çocukları mutlaka yetim aylığı almış olmalıdır.
4A’LI ÇEYİZ PARASI ALABİLİR Mİ?
4A’lı olup da çeyiz parası almak isteyen kız çocukları SGK Merkez Müdürlükleri ve Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri’ne başvuru yapmalıdır. Yani 4A’lı ve 4B’li personelin de yetim aylığı alma hakkı bulunmaktadır.
HERHANGİ BİR YAŞ SINIRLAMASI VAR MI?
Çeyiz parası alabilmek için herhangi bir yaş sınırlaması bulunmamaktadır. Fakat kişinin ilk defa evlenmesi gerekmektedir.
ÇEYİZ PARASI NASIL ALINIR?
Çeyiz parası almak isteyen kişi SGK İl Müdürlüğü veya Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüklerine başvuruda bulunmalıdır. Başvuru talep dilekçesi ile yapılmaktadır. Bu yardımı alabilmek için zaman aşını süresi evlendikten sonra 5 yıldır. Yani evlendikten sonraki 5 yıl içinde çeyiz parası için başvuru yapmayanların bu hakkı yanar. SGK tarafından verilen çeyiz yardımı Ziraat Bankasına yatırılır.