Yeni Ekonomi Programı (YEP) Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklandı. Yeni programda en dikkat çekici başlıklardan birisi, enflasyona ilişkin bölüm oldu.
YEP’te enflasyona ilişkin olarak,
“Yıllık tüketici enflasyonu maliyet yönlü baskılar, gıda fiyatlarındaki arz yönlü gelişmeler ve bozulan fiyatlama davranışları nedeniyle hızlı bir artış göstermiş, 2018 yılının Ağustos ayında yüzde 17,9 olarak gerçekleşmiştir. Yaşanan maliyet yönlü gelişmelerin gecikmeli etkileri ile tüketici enflasyonunun kısa vadede yükselerek 2018 sonunda yüzde 20,8 seviyesinde gerçekleşmesi beklenmektedir. Para ve maliye politikasındaki eşgüdümün güçlendirilmesi ve YEP’te alınacak ilave tedbirlerle beraber tüketici enflasyonun 2020 sonunda tek haneye, 2021 sonunda yüzde 6,0’a gerilemesi beklenmektedir.” denildi.
Enflasyonun yüksek çıkması, memurların yüksek enflasyon farkı alması anlamına geliyor. Zira toplu sözleşme gereği gerçekleşen enflasyon, memurlara verilen zamdan yüksek çıkarsa, aradaki fark enflasyon farkı olarak ödeniyor.
Nitekim Temmuz ayında memurlara, enflasyon yüzde 9,17 çıktığı için toplu sözleşmede belirlenen yüzde 4’ün üzerindeki kısım olan 5,17’lik pay enflasyon farkı olarak ödenmişti.
Yıl sonu enflasyonun hedeflendiği şekilde 20,8 çıkması, 6 aylık dönem için yaklaşık yüzde 11 enflasyon demek. Memurların 2018 yılının ikinci altı ayı için yüzde 3,5 zam aldığı dikkate alındığında aradaki fark enflasyon farkı olarak kendilerine ödenecek. Bu da şimdiden yaklaşık 7,5 puanlık ilave zam anlamına geliyor.