Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Personel Daire Başkanlığı, 696 sayılı KHK ile kadroya geçen sürekli işçilerin yıllık izinlerine ilişkin yazı yayınladı.
17/10/2018 tarihli yazıda, yıllık izinlerin ait olduğu yıl içinde kullandırılması gerektiği belirtildi. Ancak, işlerin yoğunluğu nedeni ile işveren tarafından kullandırılmayan izinlerin takip eden yıllar içinde öncelikle işlerin yoğun olmadığı dönemlerde, işçi tarafından belirlenecek ve işverence uygun görülecek zamanlarda kullandırılabileceği vurgulandı.
İşçinin izin kullanma talebinde bulunmaması durumunda ise yıllık izinlerin, işveren tarafından belirlenecek bir program dahilinde kullandırılmasının zorunlu olduğu belirlendi.
İşte SGK’nın o yazısı;
T.C.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
Personel Daire Başkanlığı
Sayı: 56216187-903.05-E.13749187
Konu: Sürekli İşçilerin İzinleri
SOSYAL GÜVENLİK İL MÜDÜRLÜĞÜNE
KIRKLARELİ
İlgi: 09/10/2018 tarihli ve 1368898 sayılı yazınız.
İl Müdürlüğünüzde Sürekli İşçi kadrosunda görev yapan işçilerin yıllık izinlerine ilişkin ilgide kayıtlı yazınız incelenmiştir.
Bilindiği üzere, taşerondan personel olarak görev yapmakta iken, Kurum Başkanlık Makamının 30/03/2018 tarihli ve 702 sayılı onayına istinaden 696 sayılı KHK’nın 127 nci maddesi ile 375 sayılı KHK’ya eklenen geçici 23 üncü maddesi ve söz konusu maddenin uygulanmasına dair usul ve esasların 16 ncı maddesi gereğince 01.04.2018 tarihi itibariyle Sürekli İşçi Kadrolarına atamaları yapıldığı bilinmektedir.
4857 sayılı Kanunun 53’üncü maddesinde ‘’… İşyerinde işe başladığı günden itibaren deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir.’’ Hükmüne,
Yine aynı Kanunun 59’uncu maddesinde ‘’…. İş sözleşmesinin, herhangi bir nedenle sona ermesi halinde işçinin hak kazanıp da kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücreti, sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden kendisine veya hak sahiplerine ödenir. Bu ücrete ilişkin zamanaşımı iş sözleşmesinin sona erdiği tarihten itibaren başlar.
İşveren tarafından iş sözleşmesinin feshedilmesi halinde 17 nci maddede belirtilen bildirim süresiyle, 27 nci madde gereğince işçiye verilmesi zorunlu yerini iş arama izinleri yıllık ücretli izin süreleri ile iç içe giremez.’’ hükmüne yer verilmiştir.
Ayrıca, 20/09/2017 tarihinde Tez-Koop-İş Sendikası ile imzalanan Toplu İş Sözleşmesinin İzinler başlıklı 13 üncü maddesinin 4 üncü fıkrasında; ‘’İzinlerin ait olduğu yıl içinde kullandırılması esastır. Ancak, işlerin yoğunluğu nedeni ile işveren tarafından kullandırılmayan izinlerin takip eden yıllar içinde öncelikle işlerin yoğun olmadığı dönemlerde, işçi tarafından belirlenecek ve işverence uygun görülecek zamanlarda, talep olmaması halinde de işveren tarafından belirlenecek bir program dahilinde kullandırılması zorunludur. İş sözleşmesinin sona erdiği hallerde birikmiş izinler hakkında 4857/59 uncu madde hükümleri uygulanır.’’ Denilmektedir. Bu hükümler doğrultusunda işlem yapılması hususunda;
Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.
Ali AKSAKAL
Personel Daire Başkanı