Üniversite öğrencilerine yaz aylarında, toplum yararına programlar kapsamında kamu kurumlarında istihdam imkanı sağlandı. Bu kapsamdaki ödemeler İşsizlik Fonu’ndan yapılıyor.
Aktif İşgücü Hizmetleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, 16 Kasım 2018 Resmi Gazete’de yayınlandı.
Bu düzenleme ile yükseköğretim öğrencilerinin çalışma hayatıyla tanışmalarını sağlamak ve bu kişilere çalışma disiplini kazandırmak amacıyla Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında, toplumsal faydanın yüksek olduğu alanlarda, kamu kurum veya kuruluşlarında çalışabilmesi sağlandı. Açık öğretim, yüksek lisans ve doktora öğrencileri kapsam dışı tutuldu.
Öğrencilerin çalışabileceği alanlar şöyle;
a) Doğanın korunması.
b) Kültürel mirasın restorasyonu, korunması ve tanıtılması.
c) Kütüphanelerin bakımı ve düzeni.
ç) Kamu kurumlarının kültürel ve sosyal hizmetlerinin desteklenmesi.
Üniversite öğrencileri, bu kapsamdaki toplum yararına programlardan en fazla üç ay yararlanabilecek. Dersleri devam eden veya zorunlu staj yapmakta olan öğrenciler bu programlardan yararlanamayacak. TYP kapsamında çalışan öğrencilerin 5 gün ücretsiz izin hakkı bulunacak.
Öğrenciler haftada üç gün olmak üzere günlük sekiz saat çalışacaklar. Öğrencilere; günlük asgari ücretin katılım sağlanan gün sayısı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarda ücret ödenecek. Hafta tatili günleri ve herhangi bir sebeple katılım sağlanmayan günler için ödeme yapılmayacak.
İlgili Yönetmelik şöyle;
Türkiye İş Kurumundan:
AKTİF İŞGÜCÜ HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 1 – 12/3/2013 tarihli ve 28585 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Aktif İşgücü Hizmetleri Yönetmeliğine aşağıdaki ek madde eklenmiştir. “Yükseköğretim öğrencilerine yönelik TYP uygulaması EK MADDE 1 – (1) 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu kapsamındaki yükseköğretim öğrencilerinin (açık öğretim, yüksek lisans ve doktora öğrencileri hariç) çalışma hayatıyla tanışmalarını sağlamak ve bu kişilere çalışma disiplini kazandırmak amacıyla Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında, toplumsal faydanın yüksek olduğu alanlarda kamu kurum veya kuruluşlarıyla en fazla üç ay süreyle aşağıdaki alanlarda TYP uygulanabilir: a) Doğanın korunması. b) Kültürel mirasın restorasyonu, korunması ve tanıtılması. c) Kütüphanelerin bakımı ve düzeni. ç) Kamu kurumlarının kültürel ve sosyal hizmetlerinin desteklenmesi. (2) Bu madde kapsamında uygulanacak TYP’lerde 67 nci maddenin birinci fıkrasının (ç) bendi hükmü uygulanmaz. (3) Katılımcılar bu madde kapsamında uygulanacak TYP’lerden en fazla üç ay yararlanabilir. (4) Bu madde kapsamında düzenlenen TYP’lerin uygulama süresi içerisinde, dersleri devam eden veya zorunlu staj yapmakta olan kişiler bu programlardan yararlanamaz. (5) Bu madde kapsamında gerçekleştirilecek TYP’lerde 71 inci maddede yer alan on dört güne kadarki ücretsiz izin süresi beş güne kadar şeklinde uygulanır. (6) Bu madde kapsamında düzenlenecek TYP’lerde uygulama süresi haftada üç gün olmak üzere günlük sekiz saattir. (7) Bu madde kapsamında düzenlenecek TYP’lerde 73 üncü maddenin birinci ve ikinci fıkraları hükümleri uygulanmaz. Her bir katılımcıya yapılacak ödeme, 4857 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde asgari ücret tespit komisyonu tarafından belirlenen günlük asgari ücret miktarının katılım sağlanan gün sayısı ile çarpımı sonucu bulunacak miktardan oluşur. Hafta tatili günleri ve herhangi bir sebeple katılım sağlanmayan günler için herhangi bir ödeme yapılmaz.” MADDE 2 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer. MADDE 3 – Bu Yönetmelik hükümlerini Türkiye İş Kurumu Genel Müdürü yürütür.
|