Konkordato; kısaca şirketlerin ödeme kabiliyetini yitirmesi demek.
Şirketlerin konkordato ilan etmesi, bu kuruluşlara uzun yıllar emek veren işçileri yakından ilgilendiriyor. İşçilerin maaş, ikramiye, kıdem tazminatı, yol ve yemek parası gibi alacakları söz konusu.
İşveren tarafından konkordato ilan edilmesi işyerinde faaliyetin durduğu anlamına gelmediği için iş sözleşmeleri de geçerliliğini korumaktadır. İşveren şayet konkordato nedeniyle işçi çıkartırsa ihbar sürelerine uymak ve işçiye kıdem tazminatını ödemek zorundadır.
Öte yandan konkordato ilan eden işletmelerde işçilerin son 3 aylık maaşlarını Ücret Garanti Fonu’ndan alabilmeleri mümkün. 4447 sayılı Kanunda yer alan düzenlemeye göre ücret garanti fonu şu durumlarda devreye giriyor;
- İşverenin konkordato ilan etmesi,
- İşveren için aciz vesikası alınması,
- İflas nedeniyle işverenin ödeme güçlüğüne düşmesi.
Bu durumlarda işçilerin iş ilişkisinden kaynaklanan üç aylık ödenmeyen ücret alacakları ücret garanti fonundan karşılanıyor. Ancak işçiler, Ücret Garanti Fonu’ndan yalnızca temel ücret alacakları olarak ifade edilen maaşlarını alabiliyor. Kıdem tazminatı, yıllık izin alacağı, yol ve yemek gibi diğer alacakları Fon’dan ödenmiyor. Fon’dan ödeme alabilmek için işçinin en az 1 yıldır o işyerinde çalışıyor olması da şart. Daha kısa süreli çalışanlar bu haktan yararlanamıyor.
Konkordato ilan edilen işyerinde çalışan işçilerin üç aylık ücreti talep etmeleri için İşkur’a aşağıdaki belgeler ile başvurmaları gerekiyor.
- Ücret Garanti Fonu Talep Dilekçesi,
- İşçinin ücret alacağını aylar itibariyle gösteren İşçi Alacak Belgesi,
- Mahkemece verilen konkordato mühlet kararı veya İcra ve İflas Kanununun 288’inci maddesi uyarınca konkordato mühlet kararının ilan edildiğini gösteren belge
Kurum gerekli araştırmayı yaptıktan sonra şartları uyanlara, başvuruyu takip eden ayın sonuna kadar ödeme yapıyor.