Bilindiği üzere kısa vadeli sigorta kollarına tabi işçi veya esnaf olarak çalışanlar SGK’ya başvurarak süt parası alabilmektedir. Halk arasında süt parası olarak adlandırılan emzirme ödeneği işçilere ve esnaflara verilmektedir.
İşçilere verilen süt parası ile ilgili yazımız için tıklayınız.
Okurlarımız tarafından sorulan sorulardan birisi de 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi memurların süt parası alıp alamadığıdır.
Devlet memurları süt parası alamaz. Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi süt parası kısa vadeli sigorta kollarına tabi 4A’lı işçiler ve 4B’li esnaflar tarafından alınan bir sosyal yardımdır.
Fakat 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi memurlar doğum yardımı alabilmektedir. 2015 yılına kadar doğum yardımı memurlara çalıştıkları kurum tarafından ödenmekteydi. 2015’den bu yana eşi veya kendisi doğum yapan memurlar Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına başvuru yaparak bu yardımı alabilmektedir.
Doğum yardımını düzenleyen 633 sayılı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye 2015 yılında eklenen Ek Madde 4 hükmüne bakacak olursak;
EK MADDE 4 -(Ek: 27/3/2015-6637/16 md.)
(1) Türk vatandaşlarına, canlı doğan birinci çocuğu için 300 TL, ikinci çocuğu için 400 TL, üçüncü ve sonraki çocukları için 600 TL doğum yardımı yapılır. Bu yardım Türk vatandaşı olan anne veya babaya, her ikisi de Türk vatandaşı ise anneye yapılır. Doğum yardımı, Bakanlıkça belirlenen zorunlu hallerde babaya ödenebilir. Doğum yardımı ödenmesinde Kimlik Paylaşımı Sisteminde yer alan nüfus kayıtları esas alınır. Bu kapsamda yapılan ödemeler, Bakanlık bütçesine bu amaçla konulan ödenekten karşılanır. Bu fıkrada belirtilen tutarları artırmaya Bakanlık ile Hazine ve Maliye Bakanlığı müştereken yetkilidir.
(2) Kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen işçilerden, kapsamında bulundukları bireysel iş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesi hükümlerine göre işçinin kendisi veya eşinin doğum yapması nedeniyle işçiye bir ödeme yapılması kararlaştırılmış olanlara, kararlaştırılan tutarın bu madde uyarınca yapılacak ödeme tutarından daha az olması halinde sadece aradaki fark ödenir. Kararlaştırılan tutarın bu maddeye göre yapılacak ödeme tutarından daha fazla olması halinde ise bu maddeye göre ödeme yapılmaz.
(3) Kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen personele, doğum yardımı ödeneği veya başka bir ad altında aynı amaçla ilgili mevzuatta öngörülen ödemeler yapılmaz….
Sonuç itibarıyla memurlar süt parası alamaz. Fakat canlı doğan birinci çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü ve sonraki çocuklar için 600 TL doğum yardımı alabilirler. Doğum yardımı almak isteyen memur ya da memur eş, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına başvurarak bu yardımdan faydalanabilir.