Türkiye İş Kurumu’nun (İŞKUR yaygın olarak uyguladığı istihdam programlarının başında İşbaşı Eğitim Programları (İEP) gelmektedir.
İŞKUR’a kayıtlı işsizlerin başvurabildiği bu programlar, mesleki deneyim edinme ve kişilerin teorik eğitimini aldıkları mesleklerde uygulamayı görmesi amacıyla düzenlenmektedir.
Özetle İşbaşı Eğitim Programları, işsizlerin özel sektör işverenleri tarafından belirli süreyle istihdam edildiği, maaşların ise İşsizlik Sigorta Fonu’ndan karşılandığı programlardır.
Dolayısıyla İEP’ler, işsizlerin mesleki yeterliklerini geliştirebilecekleri ve tecrübe edinecekleri uygulama alanı sunmaktadır.
İşbaşı Eğitim Programı’na katılmak isteyenler, işyerini kendileri bulabileceği gibi İŞKUR’dan işyeri bulmasını talep edebilirler. İşveren açısından da aynı durum söz konusudur. Yani işverenler de istedikleri vasıftaki katılımcı adayını kendileri bulabilecekleri gibi katılımcı adayı bulunmasını İŞKUR’dan da talep edebilirler.
İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMLARININ SÜRESİ NE KADARDIR?
İşbaşı Eğitim Programı; bilişim ve imalat sektörlerindeki işyeri ve mesleklerde 6 ay, diğer sektörlerde ise 3 ay olarak uygulanmaktadır.
Siber güvenlik, bulut bilişim, oyun geliştirme uzmanı ve kodlama gibi geleceğin meslekleri olarak görülen alanlarda ise 18-29 yaş arası gençler için program 9 ay olabilmektedir.
Programlar günde en az 5 en fazla 8 saat olmak üzere ve haftada 6 günü aşmamak kaydıyla haftalık 45 saati geçmeyecek şekilde planlanabilir.
İEP YARARLANMA ŞARTLARI NELERDİR?
- Kuruma kayıtlı işsiz olmak,
- 15 yaşını tamamlamış olmak,
- İşverenin birinci veya ikinci dereceden kan hısmı veya eşi olmamak,
- Emekli olmamak,
- Programın başlama tarihinden önceki üç aylık dönemde programa başvuru yapan işverenin çalışanı olmamak,
- Program başlangıcından önceki son 1 ayda uzun vadeli sigorta kollarına ait primi yatırılmamış olmak
- İş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden faydalanmış olmak,
Ayrıca tarımsal faaliyette bulunanlar ile isteğe bağlı sigortalı sayılanlar, sosyal yardım, engelli maaşı ile dul ve yetim aylığı alanlar da işbaşı eğitim programından yararlanabilirler.
İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMLARINDA NE KADAR ÜCRET ÖDENİR?
- Katılımcılara günlük 77,70 TL ödenir
- Bu rakam öğrenciler için 58,27’dir.
- İşsizlik maaşı alanlar da maaşları kesilmeden İşbaşı Eğitim Programlarına katılabilir. Bu kişilere günlük 38,85 TL ödenir.
- Geleceğin meslekleri olarak belirlenecek mesleklerde düzenlenen programlarda katılımcılara ise 75 TL ödenir.
KADINLARA 400 TL İLAVE ÖDEME!
- Sanayi sektöründeki mesleklerde düzenlenecek işbaşı eğitim programlarına katılan kadınların bakmakla yükümlü oldukları 2-5 yaş arası çocukları için aylık 400 TL bakım desteği program süresince karşılanmaktadır.
Ayrıca,
- İş Kazası ve Meslek Hastalığı Sigortası Primi
- Genel Sağlık Sigortası Prim Giderleri program kapsamında ödenmektedir.