Yaklaşık 12,5 milyon emeklinin gözü kulağı bayram ikramiyelerine çevrilmiş durumda. Bayram ikramiyelerinin ödeneceği tarih henüz ilan edilmedi. Ancak Mayıs ayının son haftası ödemelerin yapılması bekleniyor.
Peki bayram ikramiyelerinde artış olacak mı? İş göremezlik maşı ile birlikte çift aylık alanların birden fazla ikramiye alması mümkün mü? Dul ve yetimler tam ikramiye alabilecek mi?
Bilindiği gibi bayram ikramiyesi, Ramazan ve Kurban bayramları öncesinde emeklilere yapılan ödemedir.
KİMLERE BAYRAM İKRAMİYESİ ÖDENİR?
Emekli ikramiyesi, ödemenin yapılacağı tarihte SGK’dan emekli aylığı, yaşlılık aylığı, vazife malullüğü aylığı, malullük aylığı, ölüm aylığı ile sürekli iş göremezlik geliri ve ölüm geliri alanlara ödenir.
Ayrıca SGK’dan aylık alan; şehit yakınları, gaziler, muharip gaziler, güvenlik korucuları, şampiyon sporcular ve terörden zarar gören sivil vatandaşlar ile bu kişilerin hak sahiplerine bayram ikramiyesi ödenecek.
EMEKLİ İKRAMİYESİNDE ARTIŞ MÜMKÜN MÜ?
Ramazan ve Kurban bayramlarından önce ödenecek bayram ikramiyesinin tutarı 1.000 TL’dir. Basında bu miktarın zamlanacağı yönünde haberler çıksa da bu rakamda artış olmamıştır. Emekli ikramiyesi Kanun’la belirlendiği için artış da ancak yine kanuni düzenleme ile olabilir. Bu nedenle idari bir kararla emekli ikramiyesinin artırılması mümkün değildir.
Bayram ikramiyesi, emeklinin maaş almakta olduğu banka hesabına yatırılacaktır.
BİRDEN FAZLA DOSYADAN GELİR VEYA AYLIK ALANLARIN BAYRAM İKRAMİYESİ ÖDEMESİNDE HANGİ DOSYA ESAS ALINIR?
Birden fazla dosyadan gelir ve veya aylık alan emekli ve hak sahiplerine en fazla ödemeye imkan veren dosya üzerinden ödeme yapılır.
Örnek 1: Emekli aylığı ile birlikte vefat eden eşinden dolayı ölüm aylığı da alan bir emekliye, en fazla ödemeye imkan veren dosya üzerinden 1.000 TL tutarında bayram ikramiyesi ödenir.
Örnek 2: Emekli aylığı ile birlikte %45 meslekte kazanma gücü kaybı oranı üzerinden sürekli iş göremezlik geliri alan bir emekliye, en fazla ödemeye imkan veren emekli aylığı dosyası üzerinden 1.000 TL tutarında bayram ikramiyesi ödenir. Emekli veya hak sahibinin vefatı durumunda hak edildiği halde ödenemeyen bayram ikramiyesi de varislerine ödenir.
Dolayısıyla birden fazla maaş alan ya da hem iş göremezlik ödeneği hem de emekli maaşı alanlara tek ikramiye ödemesi yapılacaktır.
DUL VE YETİM AYLIĞI ALANLARA TAM BAYRAM İKRAMİYESİ ÖDENİR Mİ?
Vefat eden sigortalılardan dolayı gelir veya aylık almakta olan hak sahiplerinin bayram ikramiyesi, hak sahiplerinin hisseleri oranında yapılır. Örneğin; eşinin vefat etmesi nedeniyle %50 hisse oranı ile eşe, %25 hisse oranı ile yetim çocuğa ölüm aylığı ödenmesi halinde; 1.000 TL tutarındaki bayram ikramiyesi hak sahiplerine hissesi oranı esas alınarak ödeneceğinden, eşe 500 TL, yetim çocuğa ise 250 TL tutarında bayram ikramiyesi ödemesi yapılır.
Yani dul ve yetim aylığı alanlara 1000 TL tutarındaki bayram ikramiyesi tam olarak ödenmez. Ancak hisseleri oranında ödeme yapılır.
SÜREKLİ İŞ GÖREMEZLİK GELİRİ ALMAKTA OLANLARIN BAYRAM İKRAMİYESİ TUTARI NE KADARDIR?
İş kazası ve meslek hastalığı nedeniyle sürekli iş göremezlik geliri almakta olanlara, gelir bağlanmasına esas olan sürekli iş göremezlik derecesi oranında bayram ikramiyesi ödenir. Örneğin; meslekte kazanma gücü kayıp oranı %25 olması nedeniyle sürekli iş göremezlik geliri almakta olanlara, 1.000 TL’nin %25’i oranında yani 250 TL tutarında bayram ikramiyesi ödenir. Bayram ikramiyelerinden herhangi bir kesinti yapılamaz.