Hükümetle memur sendikaları arasındaki toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı.
Sendikalar, hükümetin yaptığı son teklif olan 2020 yılında 4+4, 2021 yılında ise 3+3 zam önerisini kabul etmedi.
Peki şimdi ne olacak?
3,5 milyon memur ile 2 milyon memur emeklisinin maaş zammı nasıl belirlenecek?
Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’na göre; Toplu sözleşme görüşmelerinin uzlaşmazlıkla sonuçlanması halinde Devlet Personel Başkanlığı tarafından görüşmelerin uzlaşmazlıkla sonuçlandığına dair tespit tutanağı tutulur.
Uzlaşmazlık tespit tutanağının ardından 3 iş günü içerisinde yetkili sendikalar Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna başvurulabilir.
Dolayısıyla anlaşma sağlanamadığı için Kamu Görevlileri Hakem Kurulu devreye girerek zam konusunda nihai kararı verecek.
Peki Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kimlerden oluşur? Nasıl karar alır?
Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’ndaki Kamu Görevlileri Hakem Kurulu maddesi şu şekildedir;
“Kamu Görevlileri Hakem Kurulu her toplu sözleşme dönemi için;
a) Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay Başkan, Başkanvekili, Başkan Yardımcısı veya Daire Başkanları arasından Cumhurbaşkanınca Başkan olarak seçilecek bir üye,
b) (Değişik: 2/7/2018-KHK-703/197 md.) Cumhurbaşkanınca belirlenen bakanlıklar ile kamu kurum ve kuruluşlarından dört üye,
c) Bağlı sendikaların üye sayısı itibarıyla en fazla üyeye sahip konfederasyon tarafından belirlenecek iki, bağlı sendikaların üye sayısı açısından ikinci ve üçüncü sırada bulunan konfederasyonlardan birer üye,
d) Üniversitelerin kamu yönetimi, iş hukuku, kamu maliyesi, çalışma ekonomisi, iktisat ve işletme bilim dallarından en az Doçent unvanını taşıyanlar arasından Cumhurbaşkanınca seçilecek bir üye,
e) Bağlı sendikaların üye sayısı itibarıyla en fazla üyeye sahip konfederasyon tarafından üç, bağlı sendikaların üye sayısı açısından ikinci ve üçüncü sırada bulunan konfederasyonlar tarafından ikişer olmak üzere (d) bendinde belirtilen bilim dallarından en az Doçent unvanını taşımak kaydıyla, önerilecek toplam yedi öğretim üyesi arasından Cumhurbaşkanınca seçilecek bir üye,(3) olmak üzere onbir üyeden oluşur.”
Dolayısıyla Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun 11 üyeden oluşacağı, bu üyelerden 7’sinin Cumhurbaşkanı tarafından belirleneceği, heyetteki 4 üyenin, Hazine, Çalışma, Çevre ve Cumhurbaşkanlığını temsilen görev yapacağı, Cumhurbaşkanı tarafından belirlenen 2 öğretim üyesinin de heyette yer alacağı, bu iki isimden birinin sendika temsilcisi olacağı, ayrıca 4 üyenin de sendika temsilcilerinden oluşacağı açıktır.
Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun başkanlığını da Cumhurbaşkanı kararı ile Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş üstlenecek. Baş’ın mazeret göstererek toplantılara katılmaması halinde yerine yardımcısı Fikri Özkök başkanlık edecek.
Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun sendikaların başvurusunun ardından 3 gün içinde toplanarak 5 günlük sürede karar vermesi gerekiyor.
Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, Başkanın çağrısı üzerine Başkan dahil en az sekiz üyenin katılımı ile toplanır. Mazereti nedeniyle toplantıya katılamayacak üyelerin yerine yedekleri çağrılır.
Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, toplantıya katılanların çoğunluğu ile karar alır. Kurul üyeleri çekimser oy kullanamaz. Oyların eşitliği halinde Başkanın bulunduğu taraf çoğunluğu sağlamış sayılır.
Kurul kararları kesindir ve toplu sözleşme hükmündedir. Kurul kararları taraflara 3 gün içerisinde yazılı olarak bildirilir ve Resmî Gazetede yayımlanır.
Kamu Görevlileri Hakem Kurulunun sekretarya hizmetleri Devlet Personel Başkanlığınca yürütülür.