İş kazaları, maalesef çalışma hayatının bir parçasıdır. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) verilerinden her gün pek çok iş kazasının meydana geldiği görülmektedir.
İş kazalarının bildirimi önemlidir ve işverenlerin dikkat etmesi gereken püf noktalar bulunmaktadır.
İşverenin en önemli sorumluluğu, iş kazası geçiren işçiyi SGK’ya 3 iş günü içerisinde bildirmektir.
Bildirim süreleri iş günü olarak belirlendiğinden cumartesi, pazar ile resmi tatil günleri hesaba katılmaz. Bu günlere rastlayan kazaların anılan günleri takip eden günden itibaren 3 iş günü içinde bildirilmesi gerekmektedir.
İş kazası bildirimde en çok dikkat edilmesi gereken hususlardan biri de kazanın ilk gününe ilişkin bildirimin nasıl yapılacağıdır.
İş kazasına maruz kalan işçi, kazanın olduğu gün çalışıyor durumdadır. Dolayısıyla işçi, iş kazası geçirdiği gün birkaç saat bile olsa iş yerinde çalışmıştır. Çalışmaya gelirken yolda iş kazası geçirse de o gün için çalışmış kabul edilmelidir. Hastanede tedavi altına alınması veya rapor almış olması bu durumu değiştirmez.
Bu nedenle, işçinin iş kazası geçirdiği gün sigortalı olarak bildirilmesi gerekir. Yani iş kazasının ilk günü, eksik gün olarak bildirilmeyecektir.
Bu husus, SGK’nın 2013/11 Sayılı Genelgesi ile açıklığa kavuşturulmuştur:
“Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılanların iş kazası geçirdiği tarihteki sigortalılığı, Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı olanların iş kazası geçirdikleri gün için (geçici iş göremezlik belgesi olması hali de dahil olmak üzere) Kuruma hizmet bildirilecektir.
Ancak, bildirilen bu hizmetin sigortalıya verilecek ödeneklerin veya bağlanacak gelirlerin hesabına esas tutulacak günlük kazanç olarak değerlendirilmesi durumunda; denetim sonucunda bulunacak günlük kazançlar hariç olmak üzere, Kanunun 82 nci maddesine göre belirlenen prime esas günlük kazancın alt sınırını aşamaz.
Örnek 1- 1/4/2018 tarihinde Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında çalışmaya başlayan sigortalı aynı gün iş kazası geçirmiş ve 40 gün geçici iş göremezlik belgesi verilmiştir. Bu sigortalı için iş kazası tarihinde hizmet akdi başlamış olduğundan işverence 2018 yılı Nisan ayında en az bir günlük hizmet bildirilecektir.
Örnek 2- 21/11/2017 tarihinden itibaren çalıştığı işyerinde 4/3/2018 tarihinde iş kazası geçiren sigortalı, 22/3/2018 tarihinde vefat etmiştir. İşverence bu sigortalı adına 2018 yılı Mart ayı için en az 4 günlük hizmet bildirilecektir.”