Covid 19 salgını nedeniyle işyerlerinin önemli bir bölümü Kısa Çalışma uygulamasına geçmişti. Bu kapsamda yaklaşık 4 milyon işçinin maaşları, Kısa Çalışma Ödeneği kapsamında İşsizlik Fonundan ödendi.
İlk başta 3 ay olarak uygulanan, daha sonra ise 4 aya çıkarılan Kısa Çalışma Ödeneğinden (KÇÖ) yararlanan işçilerin yeniden istihdama dönebilmesi önem arz ediyor.
Bu amaçla; 28.07.2020 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 7252 sayılı Torba Yasa ile KÇÖ’den yararlanan işyerlerine kısa çalışmadan yararlandıkları süre kadar ve en fazla 3 ayı geçmemek üzere sigorta prim teşviki sağlandı.
Buna göre;
- İşyerindeki kısa çalışmanın sona ermesi,
- Aynı işyerinde haftalık normal çalışma sürelerine dönmeleri
durumunda, 31/12/2020 tarihini geçmemek üzere kısa çalışmanın sona erdiği tarihi takip eden aydan itibaren 3 ay süreyle, brüt asgari ücret üzerinden hesaplanan sigortalı ve işveren hissesinin tamamı kadar SGK prim desteği verilecek. Söz konusu tutar işverenin ödeyeceği primlerden mahsup edilecek. Böylece işçi başına aylık 1.103 TL prim teşvikinden faydalanılacak.
Söz konusu bu teşvik, 01.08.2020 tarihinde yürürlüğe girecek. Teşvik süresi, sigortalının kısa çalışma ödeneği aldığı aylık ortalama gün sayısını geçemeyecek.
Aynı şekilde nakdi ücret desteğinden faydalanan işçiler için de haftalık normal çalışma süresine dönülmesi durumunda istihdam teşvikinden yararlanmak mümkün olacak. Bu teşvik süresi de sigortalının nakdi ücret desteği aldığı aylık ortalama gün sayısını geçemeyecek.
4447 sayılı Kanunun geçici 23. maddesi kapsamında işyerinde uygulanan kısa çalışmadan yersiz yararlanıldığı tespit edilen işyerleri teşvikten yararlanamayacak.
Teşvikten yersiz yararlanıldığının tespiti halinde ise yararlanılan destek tutarı işverenden gecikme cezası ve gecikme zammıyla birlikte tahsil edilecek.
7252 sayılı Kanunla getirilen istihdam teşvikten yararlanmakta olan işverenler, bu teşvikten yararlanılan ayda aynı sigortalı için diğer sigorta primi indirimi, teşvik ve desteklerden yararlanamayacak.